Tak jsme si s melounem zaexperimentovali a přichází chvíle, kdy jej můžeme zpracovat a pochutnat si na něm.
- Meloun – slovo pochází z řečtiny a znamená „zralé jablko“.
- Meloun je druh plodové zeleniny patřící do čeledi tykvovitých, běžně ale bývají plody se sladkou dužinou řazeny mezi ovoce. Z botanického hlediska je meloun bobule.
- Meloun je složen z povrchové části, která chrání měkkou vodnatou dužninu uvnitř plodu. U vodních melounů je velká část vnitřního tělesa tvořená vodou, ta může dosahovat 90 až 93 %.
Melounové recepty
Meloun jsme již použili jak pro fyzikální experimentování a měření, tak pro matematické výpočty, tak teď pár nápadů, jak si na něm můžeme pochutnat. I zde máme nepřeberné množství možností od melounu čerstvého, přes melounový salát, limonádu či nanuk. A ani oddělená semínka nepřijdou nazmar.
Meloun čerstvý, zdobený
Pomůcky:
- meloun
- nůž
- nůžky nebo řezák
- párátka a špejle
- papír a tužka
Postup:
- načrtněte si design vašeho melounového výtvoru
- promyslete si poskládání útvarů
- jednotlivé části nařežte nožem, v případě potřeby spojte pomocí párátek nebo špejlí
- před podáváním vychlaďte
Melounová limonáda
Pomůcky:
- 1,5 šálku citronové šťávy (vymačkáme cca 8 citronů)
- 3,5 šálku vody
- 1 šálek krystalového cukru
- 8 šálků na kostičky nakrájeného melounu
- kostky ledu
- ozdoba dle vlastního uvážení (bazalka, citron, melounové hvězdičky,…)
- mixér, sítko, hrnec, miska, naběračka, několik sklenic
Postup:
- na kostky nakrájený meloun (zbavený jader) spolu s citronovou šťávou vložíme do kuchyňského mixéru a vymixujeme do hladka
- rozmixovanou hmotu propasírujeme přes jemné sítko do velké misky, abychom se zbavili dužiny
- 3,5 šálku vody nalijeme do hrnce, přidáme krystalový cukr a přivedeme do varu, za stálého míchání necháme cukr rozpustit
- Když máme cukr rozpuštěný, sundáme hrnec z plamene a zalijeme sladkou vodou propasírovanou melounovou šťávu v misce
- takto připravenou limonádu necháme nejprve na vzduchu a pak v ledničce vychladnout
- nalijeme naběračkou limonádu do sklenic, přidáme kostky ledu, ozdobíme a podáváme
Melounový nanuk
Pomůcky:
- 250 g melounové dužiny (bez semínek)
- 100 ml vody
- 45 g cukru krystal
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- několik lístků máty nebo bazalky (nemusí být)
- mixer, hrnec, miska, nůž, tvořítka na nanuky
Postup:
- vodu s cukrem svaříme na hustý sirup a necháme vychladit
- meloun se svařeným sirupem a citronovou kůrou rozmixujeme do hladka a přelijeme hustou hmotu do misky
- mátu nebo bazalku nasekáme na drobné kousky (nemusí být) a vmícháme ji do rozmixované hmoty
- směsí naplníme tvořítka na nanuky cca do 4/5 objemu a zavíčkujeme
- dáme na několik hodin do mrazáku (ideálně na noc)
- tvořítka s nanuky ponoříme na 10 s do horké vody, nanuk pak jde zlehka vytáhnout ven
Melounový salát
Pomůcky:
- 1 kg melounu
- 250 g sýru feta (nebo balkánský sýr)
- polovina červené cibule
- hrst čerstvé rukoly
- hrst čerstvé bazalky nebo máty (máta je pro někoho příliš výrazná)
- lžíce olovového oleje
- špetka soli a pepře
Postup:
- meloun zbavíme pecek a nakrájíme na větší kostky
- cibuli oloupeme a nakrájíme na co nejtenčí plátky
- bazalku nebo mátu a rukolu propereme a osušíme a pokrájíme
- sýr nakrájíme na menší kostičky nebo nadrobíme
- vše smícháme v míse, mírně osolíme a opepříme a zakápneme olivovým olejem
Pražená melounová semínka
Pomůcky:
- melounová semínka
- olivový olej
- sůl
- miska, pečící papír, plech
Postup:
- semena dobře omyjeme a zcela usušíme
- suchá melounová semena dáme do misky, pokapeme trochou olivového oleje a přidámešpetku soli
- vše dobře promícháme, aby se na všech semenech vytvořil slaný olejový povlak
- na plech dáme pečící papír a melounová semena na něj rozprostřeme
- pečeme v předem rozehřáté troubě na 180° do té doby, než jsou semínka křupavá (10-15 minut)
Aktivita byla realizována v rámci dotačního programu MŠMT Podpora nadaných žáků základních a středních škol v roce 2020.