Mladý vědec 2020: Experimenty s melounem 3 – zpracováváme jednotlivé části

Tak jsme si s melounem zaexperimentovali a přichází chvíle, kdy jej můžeme zpracovat a pochutnat si na něm.

  • Meloun – slovo pochází z řečtiny a znamená „zralé jablko“.
  • Meloun je druh plodové zeleniny patřící do čeledi tykvovitých, běžně ale bývají plody se sladkou dužinou řazeny mezi ovoce. Z botanického hlediska je meloun bobule.
  • Meloun je složen z povrchové části, která chrání měkkou vodnatou dužninu uvnitř plodu. U vodních melounů je velká část vnitřního tělesa tvořená vodou, ta může dosahovat 90 až 93 %.

Melounové recepty

Meloun jsme již použili jak pro fyzikální experimentování a měření, tak pro matematické výpočty, tak teď pár nápadů, jak si na něm můžeme pochutnat. I zde máme nepřeberné množství možností od melounu čerstvého, přes melounový salát, limonádu či nanuk. A ani oddělená semínka nepřijdou nazmar.

Meloun čerstvý, zdobený

Pomůcky:

  • meloun
  • nůž
  • nůžky nebo řezák
  • párátka a špejle
  • papír a tužka

Postup:

  1. načrtněte si design vašeho melounového výtvoru
  2. promyslete si poskládání útvarů
  3. jednotlivé části nařežte nožem, v případě potřeby spojte pomocí párátek nebo špejlí
  4. před podáváním vychlaďte

Melounová limonáda

Pomůcky:

  • 1,5 šálku citronové šťávy (vymačkáme cca 8 citronů)
  • 3,5 šálku vody
  • 1 šálek krystalového cukru
  • 8 šálků na kostičky nakrájeného melounu
  • kostky ledu
  • ozdoba dle vlastního uvážení (bazalka, citron, melounové hvězdičky,…)
  • mixér, sítko, hrnec, miska, naběračka, několik sklenic

Postup:

  1. na kostky nakrájený meloun (zbavený jader) spolu s citronovou šťávou vložíme do kuchyňského mixéru a vymixujeme do hladka
  2. rozmixovanou hmotu propasírujeme přes jemné sítko do velké misky, abychom se zbavili dužiny
  3. 3,5 šálku vody nalijeme do hrnce, přidáme krystalový cukr a přivedeme do varu, za stálého míchání necháme cukr rozpustit
  4. Když máme cukr rozpuštěný, sundáme hrnec z plamene a zalijeme sladkou vodou propasírovanou melounovou šťávu v misce
  5. takto připravenou limonádu necháme nejprve na vzduchu a pak v ledničce vychladnout
  6. nalijeme naběračkou limonádu do sklenic, přidáme kostky ledu, ozdobíme a podáváme

Melounový nanuk

Pomůcky:

  • 250 g melounové dužiny (bez semínek)
  • 100 ml vody
  • 45 g cukru krystal
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • několik lístků máty nebo bazalky (nemusí být)
  • mixer, hrnec, miska, nůž, tvořítka na nanuky

Postup:

  1. vodu s cukrem svaříme na hustý sirup a necháme vychladit
  2. meloun se svařeným sirupem a citronovou kůrou rozmixujeme do hladka a přelijeme hustou hmotu do misky
  3. mátu nebo bazalku nasekáme na drobné kousky (nemusí být) a vmícháme ji do rozmixované hmoty
  4. směsí naplníme tvořítka na nanuky cca do 4/5 objemu a zavíčkujeme
  5. dáme na několik hodin do mrazáku (ideálně na noc)
  6. tvořítka s nanuky ponoříme na 10 s do horké vody, nanuk pak jde zlehka vytáhnout ven

Melounový salát

Pomůcky:

  • 1 kg melounu
  • 250 g sýru feta (nebo balkánský sýr)
  • polovina červené cibule
  • hrst čerstvé rukoly
  • hrst čerstvé bazalky nebo máty (máta je pro někoho příliš výrazná)
  • lžíce olovového oleje
  • špetka soli a pepře

Postup:

  1. meloun zbavíme pecek a nakrájíme na větší kostky
  2. cibuli oloupeme a nakrájíme na co nejtenčí plátky
  3. bazalku nebo mátu a rukolu propereme a osušíme a pokrájíme
  4. sýr nakrájíme na menší kostičky nebo nadrobíme
  5. vše smícháme v míse, mírně osolíme a opepříme a zakápneme olivovým olejem

Pražená melounová semínka

Pomůcky:

  • melounová semínka
  • olivový olej
  • sůl
  • miska, pečící papír, plech

Postup:

  1. semena dobře omyjeme a zcela usušíme
  2. suchá melounová semena dáme do misky, pokapeme trochou olivového oleje a přidámešpetku soli
  3. vše dobře promícháme, aby se na všech semenech vytvořil slaný olejový povlak
  4. na plech dáme pečící papír a melounová semena na něj rozprostřeme
  5. pečeme v předem rozehřáté troubě na 180° do té doby, než jsou semínka křupavá (10-15 minut)

 

Aktivita byla realizována v rámci dotačního programu MŠMT Podpora nadaných žáků základních a středních škol v roce 2020.

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *