Kdo by neznal červenou omáčku, která neodmyslitelně patří k tuzemské i světové kuchyni? Kečup se dá jíst k ledasčemu. Má za sebou ale velmi dlouhou cestu. Jak se ocitl v české kulinářské historii? A jaké fyzikální a chemické pokusy se nám s kečupem nabízejí?
Odbarvení kečupu
Stalo se vám občas, že jste kečup místo na špagety nalili na bílý ubrus? Pak vám může pomoci Savo (nepoužívejte však nikdy na barevné látky!!!). Ale přece jen, s čištěním skvrn si lépe poradí rodiče, než vy, vy si můžete raději s kečupem a Savem jen zaexperimentovat. S odledem na to, že Savo obsahuje chlór, určitě pracujte pod dohledem dospělých! Savo způsobuje těžké poleptání kůže a poškození očí a je vysoce toxické pro vodní organismy.
Pomůcky:
- dvě malé sklenice
- kečup
- voda
- Savo
Postup: 1) Sklenici naplníme do poloviny kečupem a rozředíme vodou.
2) K roztoku přidáme pár kapek Sava.
3) Pozorujeme, co se bude dít.
Kečup se vyrábí z rajčat, která obsahují barvivo ß-karoten. ß-karoten má z dvojné vazby mezi atomy uhlíku. Při reakci roztoku vody s kečupem a Sava dochází k nasycení dvojných vazeb atomy chloru, čímž dochází k odbarvení červeného barviva ß-karotenu. Chlor vzniká rozkladem Sava, které je sloučeninou chlornanu sodného a hydroxidu sodného.
Čistící prostředek Savo obsahuje chlornan sodný (NaClO) a hydroxid sodný (NaOH). Rozkladem chlornanu se uvolňuje plynný chlor. Plynný chlor nejen že nepříjemně zapáchá, ale je i velmi agresivní a rychle reaguje s červeným barvivem β-karotenem. Toto barvivo je obsaženo nejen v rajčatech, ale např. také v mrkvi.Molekula β-karotenu obsahuje mnoho dvojných vazeb, na které se může volný chlor vázat. Tento děj se nazývá adice – na dvojné vazby v molekule β-karotenu se váže chlor a dvojné vazby tak zanikají. V důsledku změny struktury molekul barvivo ztrácí svoji červenou barvu.
Aktivita byla realizována v rámci dotačního programu MŠMT Podpora nadaných žáků základních a středních škol v roce 2020.