Jak se vyrábí… aneb fyzika chemie na talíři

Týden v areálu YC Lodní sporty Kroměříž byl zaměřen na vaření a udržitelné stravování 

Pasterizace mléka a jeho sýření, důkladné krájení ingrediencí do omáčky na špagety a sledování Maylardovy reakce na rozpálené pánvi, to byla náplň pondělního dne, který jsme završili důkladnou ochutnávkou, zatím pouze špaget s boloňskou, protože sýr musel zrát až do čtvrtka. 

Úterý bylo věnováno exkurzi do Záhlinického pivovaru a sladovny, která má již od roku 1895 nepřerušenou výrobu sladu klasickou metodou humnování a hvozdění. Proběhla ochutnávka limonád a zletilí si nakoupili k ochutnávce i piva, která si odvezli s sebou domů. 

Středa byla ve znamení lepku, jehož makromolekuly jsme se snažili přiměřeně rozvinout v těstě na tortilly, chléb a pizzu. Pouze nekvašené tortilly jsme následně připravili na litinovém grilu. V přestávce mezi vařením jsme experimentovali se suchým ledem a zkoušeli kynutí jarového roztoku. Tortilly jsme servírovali s fazolovou salsou, kuřecím “gyrosem” a samozřejmě se spoustou zeleniny, abychom si vyzkoušeli porcování kuřete a zopakovali krájení. Konzumace proběhla s úspěchem a v některých případech dokonce s “kytarou”. 

Poslední den byl ochutnávkový. Kromě kapalného dusíku a kyslíku jsme měli možnost ochutnat i sýry vyrobené různými metodami a jako třešničku na dortu jsme konzumovali vlastnoručně vyrobený sýr a chléb.  

Od pondělka se všichni těšili na pizzu, takže jsme rozpálili troubu na 350°C a začali sázet…  

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *