Od 13. do 15. října probíhal v prostředí SOŠ ekologické a potravinářské ve Veselí nad Lužnicí již osmý ročník Podzimní školy pro učitele chemie, kterou pořádá VŠCHT Praha pro všechny učitele chemie a další zájemce, kteří chtějí získat inspiraci k pokusům ve výuce, nebo se podělit o své zkušenosti s experimentováním při výuce chemie.
Díky výborně zvolené lokalitě, mohly debrujárské vedoucí Pavla Machová a Jitka Soukupová na vlastní jazyk zjistit, jak se snoubí sýr a pivo. Následně pak při exkurzi v Madetě na vlastní oči vidět, jak se vyrábí máslo a různé druhy sýrů. V další části podzimní školy si pak vyzkoušely výrobu sýru vlasníma rukama.
Došlo samozřejmě i na čerpání inspirací pro činnosti klubů ve Stříbře i v České Lípě. Děti se kromě výroby mléčných výrobků mohou těšit i na mýdlo, personifikované tyčinky, laboratorní práce, kde spektrofotomert nahradí krabičky z bonbonů Tic Tac. Některé nové pokusy zůstanou jako překvapení do připravovaných ekologických a chemických projektů. Zkrátka a dobře, máte se všichni na co těšit!
Stalo se již samozřejmostí, že vedoucí inspiraci nejen čerpají, ale i sdílí. Proto naše vedoucí inspirovaly ostatní nízkonákladovými pokusy na fólii. Tyto pokusy nepotřebují žádné chemické nádobí a spotřebuje se při nich jen velmi malé množství chemikálií, což je ekologické i ekonomické.
datum 13. až 15. října 2022 dospělí: 2 děti: 0