Chemický mráz

Za oknem je stále ještě letní počasí, ale ten komu se stýská po mrazivých obrázcích na skle může vyzkoušet rychlou krystalizaci močoviny.

Močovina je organická sloučenina uhlíku, dusíku, kyslíku a vodíku s funkčním vzorcem CO(NH2)2.

Vzniká z netopýřího guana a moči, stabilní je jen ve velmi suchém prostředí.

Komerčně je vyráběna z amoniaku a oxidu uhličitého. Vyrábí se v podobě granulí, vloček, kuliček, krystalů a roztoků.

Močovina je v celosvětovém měřítku vyráběna v množství kolem 100 milionů tun ročně.

Více než 90 % celosvětové produkce je určeno pro výrobu hnojiv.

A teď již k našemu experimentu…

Budeme potřebovat kádinku nebo plechový hrnek, vařič, rovný kus skla ideálně Petriho misku, teploměr, odměrný válec, váhy, vodu a konečně výše zmíněnou močovinu. Tu koupíte například v potřebách pro zahrádkáře nebo v drogerii.

Do kádinky nebo plecháčku odměříme 5 ml vody. Vodu  zahřejeme na teplotu 70-80 °C (voda by se neměla vařit. Za stálého míchání rozpouštíme postupně asi 20g močoviny. Ještě horký roztok nalijeme na Petriho misku a necháme pomalu chladnout a pozorujeme.

Tipy a triky:

Pokud by se krystaly nezačaly objevovat, vezměte tyčinku a poklepejte na dno Petriho misky. To uvádí systém do nerovnováhy a podporuje tvorbu center krystalizace. 

Více než 90 % celosvětové produkce je určeno pro výrobu hnojiv.

A teď již k našemu eperimentu…

Budeme potřebovat kádinku nebo plechový hrnek, vařič, rovný kus skla ideálně Petriho misku, teploměr, odměrný válec, váhy, vodu a konečně výše zmíněnou močovinu. Tu koupíte například v potřebách pro zahrádkáře nebo v drogerii.

Do kádinky nebo plecháčku odměříme 5 ml vody. Vodu zahřejeme na teplotu 70-80 °C , neměla by se vařit. Za stálého míchání rozpouštíme postupně asi 20g močoviny. Ještě horký roztok nalijeme na Petriho misku a necháme pomalu chladnout a pozorujeme.

Tipy a triky:

Pokud by se krystaly nezačaly objevovat, vezměte tyčinku a poklepejte na dno Petriho misky. To uvádí systém do nerovnováhy a podporuje tvorbu center krystalizace. 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *