Teplota tání
Dosáhne–li krystalická látka určité teploty, mění se v kapalinu. Jev se nazývá tání. Teplota, při které nastává tání pevné látky, se nazývá teplota tání, která je různá pro různé látky. Protože teplota tání závisí na tlaku, udává se v tabulkách tzv. normální teplota tání, tj. teplota tání za normálního tlaku.
- Nejvyšší teplotu tání za normálního tlaku má wolfram 3 370 °C naopak jednu z nejnižších má např. rtuť –39 °C.
- Teplotu tání dané látky můžeme snížit přidáním příměsi, příkladem je přidání soli v zimě na zmrzlý led na chodníku. Tím se sníží jeho teplota tání a při okolní teplotě nižší než 0 °C začne led tát.
- Látky amorfní a směsi přecházejí při zahřívání v kapalinu postupným měknutím. Nemají tedy určitou teplotu tání. Stálá hodnota teploty tání je tedy dobrou kontrolou chemické čistoty látky.
Endotermická a exotermická reakce
Pokud se při reakci uvolní méně energie, než kolik jí bylo na začátku dodáno, jedná se o reakci endotermickou.
- Aby endotermické reakce vůbec probíhaly, musí se jim dodávat energie.
- Přestaneme-li energii dodávat, reakce se zastaví.
Jestliže se při chemické reakci uvolňuje teplo, hovoříme o reakci exotermické.
- Exotermické reakce jsou mnohdy doprovázeny světelnými efekty či prudkým zvýšením teploty reakční směsi. Tyto reakce probíhají většinou samovolně, jejich nejběžnějším příkladem je hoření.
- Uvolnění tepla do okolí je nevratný proces.
Bádáme nad výrobou zmrzliny
Informace a zajímavosti:
- Recepty na zmrzlinu (chlazené šťávy a mléka) měl ve třináctém století přivézt do Evropy cestovatel Marco Polo.
- Zmrzlina v pravém slova smyslu se objevila až od roku 1550, kdy Blasius Villafranca z Říma vyrobil zmraženou krémovou směs pomocí ledu prosypaného solí.
- Zpočátku sezmrzlina prodávala jen v nejvyšších společnostech.
zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zmrzlina
Pomůcky:
4 x miska, 4 x kelímek, led, lžička, utěrka, palička, různé druhy cukru (vanilkový, citronový, rumový, skořicový), 12 %, 31 % a 33 % smetana, 15 % kysaná smetana, kondenzované mléko, termokamera, stopky
Chemikálie: chlorid sodný, chlorid vápenatý, posypová sůl – směs chloridu sodného (70 %) a vápenatého (30 %), suchý led – pelety (pevná forma oxidu uhličitého)
Postup:
- Den předem si necháme udělat v mrazáku kostky ledu.
- Led ve stejném množství rozdělíme na tři části a v utěrce ho paličkou rozdrtíme.
- Do misky postavíme kelímek se smetanou ochucenou cukrem a kolem dokola nasypeme rozdrcený led.
- Led zasypeme v jedné misce chloridem sodným, v jedné chloridem vápenatým a v jedné posypovou solí.
- Smetanu necháme přituhnout k bokům kelímku a pak seškrabujeme a promícháváme s ještě tekutou částí.
- Ověříme, jak se chovají různé druhy smetany a mléka v různých chladicích směsích – pozorujeme nejnižší teploty ledové směsi, teploty smetany a dobu tuhnutí smetany.