Již jsme zde měli fyzikální experimenty a měření s melounem, procvičovali jsme matematiku a nyní se zaměříme na určení pH melounu.
Začneme několika fakty, která se následně pokusíme ověřit.
- Řada lidí se mylně domnívá, že meloun jako ovoce je dostatečně kyselé, což brání množení bakterií. Faktem však je, že pH většiny melounů je zásadité.
- Vodní meloun je označován jako jedna z vhodných potravin podávaných v malém množství při překyselení organismu.
Určení pH melounu pomocí acidobazického indikátoru z červeného zelí, pomocí indikátorového papírku a pomocí pH metru
Pomůcky:
- dužina melounu
- červené zelí
- tyčový mixér, nůž, hrnec
- pH papírky
- průhledná nádoba
- filtrační papír nebo jemné sítko nebo gáza
- pH metr
Úkoly:
- vytvořte výluh z červeného zelí
- rozmixujte dužinu melounu a přelijte roztok přes filtrační papír, husté sítko nebo gázu
- určete třemi metodami pH melounu a ověřte informace o melounu
Aktivita byla realizována v rámci dotačního programu MŠMT Podpora nadaných žáků základních a středních škol v roce 2020.