ChemQuest 2024 – Chemie a umění

V pátek 19. dubna 2024 se trojice mladších debrujárek vydala do Prahy na VŠCHT. Děvčata se svojí sadou experimentů Umění kašen ze všech koutů světa postoupila mezi desítku celostátních finalistů soutěže ChemQuest pro 2. stupeň ZŠ. Letošním téma bylo Chemie a umění.

A tak Náš „cestovatel“ a dva „chemičtí trpaslíci“ roztáčeli glóbus a navštěvovali různé kašny ze všech koutů světa a přetvářeli je na chemické experimenty. Nejprve se zastavili v Barceloně a vytvořili Gaudího barevnou kašnu pomocí mléka, potravinářských barev a jaru. Poté jsme zamířili na Island a představili kouřící kašnu Stokkur pomocí kádinky, papírové roličky, zápalek a vidličky. Následovala Plzeň a její zlaté kašny skryté pod hydrogelovými koulemi. Nemohl samozřejmě chybět Řím a fontána Di Trevi, kterou chemičtí trpaslíci vyčistili od špíny pomocí Betadine a vitamínu C. A nakonec se globus zastavil v Rumunsku v Bukurešti, kde jsme navštívili krvavou kašnu z červených Bon Pari a změnili jsme ji pomocí sody na praní na modrozelenou.

Na závěr nás čekaly otázky od poroty. I s těmi si děvčata perfektně poradila a z Prahy si odvážejí krásné 4. místo. Gratulujeme.

Děkujeme za podporu akce městu Stříbro a Nadaci ORLEN Unipetrol.

18. – 19. 4. 2024 – 3 + 2

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *