Za oknem je stále ještě letní počasí, ale ten komu se stýská po mrazivých obrázcích na skle může vyzkoušet rychlou krystalizaci močoviny.
Močovina je organická sloučenina uhlíku, dusíku, kyslíku a vodíku s funkčním vzorcem CO(NH2)2.
Vzniká z netopýřího guana a moči, stabilní je jen ve velmi suchém prostředí.
Komerčně je vyráběna z amoniaku a oxidu uhličitého. Vyrábí se v podobě granulí, vloček, kuliček, krystalů a roztoků.
Močovina je v celosvětovém měřítku vyráběna v množství kolem 100 milionů tun ročně.
Více než 90 % celosvětové produkce je určeno pro výrobu hnojiv.
A teď již k našemu experimentu…
Budeme potřebovat kádinku nebo plechový hrnek, vařič, rovný kus skla ideálně Petriho misku, teploměr, odměrný válec, váhy, vodu a konečně výše zmíněnou močovinu. Tu koupíte například v potřebách pro zahrádkáře nebo v drogerii.
Do kádinky nebo plecháčku odměříme 5 ml vody. Vodu zahřejeme na teplotu 70-80 °C (voda by se neměla vařit. Za stálého míchání rozpouštíme postupně asi 20g močoviny. Ještě horký roztok nalijeme na Petriho misku a necháme pomalu chladnout a pozorujeme.
Tipy a triky:
Pokud by se krystaly nezačaly objevovat, vezměte tyčinku a poklepejte na dno Petriho misky. To uvádí systém do nerovnováhy a podporuje tvorbu center krystalizace.
Více než 90 % celosvětové produkce je určeno pro výrobu hnojiv.
A teď již k našemu eperimentu…
Budeme potřebovat kádinku nebo plechový hrnek, vařič, rovný kus skla ideálně Petriho misku, teploměr, odměrný válec, váhy, vodu a konečně výše zmíněnou močovinu. Tu koupíte například v potřebách pro zahrádkáře nebo v drogerii.
Do kádinky nebo plecháčku odměříme 5 ml vody. Vodu zahřejeme na teplotu 70-80 °C , neměla by se vařit. Za stálého míchání rozpouštíme postupně asi 20g močoviny. Ještě horký roztok nalijeme na Petriho misku a necháme pomalu chladnout a pozorujeme.
Tipy a triky:
Pokud by se krystaly nezačaly objevovat, vezměte tyčinku a poklepejte na dno Petriho misky. To uvádí systém do nerovnováhy a podporuje tvorbu center krystalizace.